неделя, 31 юли 2011 г.

Фондю със синьо сирене, сладко от боровинки и натурален шоколад

И тъй като днес реших да ви поглезя с нещо наистина приятно, с удоволствие ще подгрея любопитството ви с едно, предизвикващо неистиово слюноотделяне, префърцунено блюдо:


„Фондю със синьо сирене, сладко от боровинки и натурален шоколад”

Първо да изясним за - всеки случай – какво, все пак, е туй чудо на чудесата: Фондю (от френски – стопено, разтопено) е кулинарна чудесия, горещ шфейцарски специалитет от разтопено сирене,  приготвян някога от пастирите в нарочен съд, в който, с помощта на дълги дървени пръчки, топели бял или ръжен хляб. Традиционно се приготвя от два-три, до пет-шест вида сирена – грюер, апенцеллер, гауда, козе, бри, камембер. Фондюто, което ще ви поднеса сега е моят бегъл поглед към  личното ми фешън меню за особено специални случаи.
И така, необходимо е, задължително, да разполагате със подходящ за приготвяне на рецептата съд – ако не разполагате с оригинален "party flame",  най-добре е да се използва дълбок керамичен или , в краен случай, някоя по-дълбока тенджера с дълга дръжка. Необходимите продукти са: по двестатина грама (за четирима души) гауда, бри, синьо сирене по избор. Също натурален шоколад, сладко от боровинки, около петдесет милилитра бяло сухо вино, 20-30мл коняк, индийско орехче, също така и леко препечени правоъгълничета бял хляб – бял, може и сладък. Начинът на приготвяне е елементарен: загрявате виното, без да завира в горещия съд, след което добавяте коняка, върху натрошените в отделен съд сирена настъргвате натуралния шоколад, размесвате, и на части добавяте в нагорещената течност. Бърка се внимателно, най-добре във вид на осморки, като постепенно се добавя от приготвената смес, докато не се получи мек, приятен крем. Сладкото от боровинки и остатъка от сирената, както и настърганото индийско орехче се изсипват най-накрая. Размесва се и, без напълно да са се стопили последните парчета се сервира на масата направо в съда, където с помощта на дълги вилици се топят запечените хапки хляб. Тънкоста на приготвяне е в умението да се поддържа постоянна темепература по време на приготвянето – най-добре се получава при използване на газов уред – противогаз, да речем – за синьото сирене, докато се разстопява...

п.п. особено внимателно трябва да се консумира фон-фон-дю-дю-то – умението за качествено и навременно духване посока апетитните хапки е особенно ценно в случая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар